Dag van de Milieufilosofie

Op zaterdag 22 april (World Earth Day) 2017 organiseerde de Vereniging voor Milieufilosofie in nauwe samenwerking met Artis de vijfde editie van de ‘Dag van de Milieufilosofie’.

Het thema van de Dag luidde ‘Dieren in ons midden’. De groeiende aanwezigheid van dieren in ons midden roept veel vragen op. Hoe om te gaan met de milieu- en welzijnsproblemen in de almaar intensievere veehouderij? Hoe samen te leven met wilde dieren zoals ganzen en wilde zwijnen? Is de jacht wel een probaat en moreel verantwoord middel om overlast van deze dieren te bestrijden? Hoe bejegenen we vossen, slechtvalken en andere wilde dieren die momenteel onze steden intrekken? En wat te doen met de vele exoten die via wereldhandel en massatoerisme in groten getale tot ons komen? Moeten we de ‘klimaatvluchtelingen’ onder de dieren een handje helpen om zich hier of juist elders te vestigen? En hoe zit het met de dieren die door uitsterven uit ons midden dreigen te verdwijnen? Kortom: hoe moeten we onze relaties met al deze verschillende dieren in een sterk veranderende wereld duiden en vormgeven?

Deze en vele andere brandende vragen stonden centraal in de lezingen, presentaties en discussies op de Dag van de Milieufilosofie, die in Artis zal plaatsvond. Inbegrepen waren een duurzame lunch, koffie/thee, rondleidingen door Artis en Micropia, plus een borrel na afloop.

De openingslezing werd gehouden door Caspar Janssen, columnist van de Volkskrant en auteur van het boek In de ban van het beest. Het commentaar werd verzorgd door Kester Freriks, auteur van o.a. De Valk en Verborgen Wildernis.

Aan deze dag is een speciale editie van het tijdschrift Filosofie in Praktijk gewijd.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s